Ανασύσταση του καμένου στις 17 Μαΐου 2020, πολυαίωνου ελαιώνα «Δεματώνα» , στο κατεχόμενο Καπούτι.

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΠΟΥΤΙΟΥ
Λήδας 28, Πλατύ, Αγλαντζιά, Λευκωσία, 2115
Τηλ. 99575081 e-mail: azmpas@hotmail.com

22 Ιουνίου 2020

Κον Μιχάλη Λοϊζίδην
Συμπρόεδρο Δ.Ε.Π.
Λευκωσία

Αγαπητέ κε Λοϊζίδη,
Θέμα: Ανασύσταση του καμένου στις 17 Μαΐου 2020, πολυαίωνου ελαιώνα «Δεματώνα» , στο κατεχόμενο Καπούτι.
Μετά από την σημερινή τηλεφωνική ενημέρωσή σας , σας αποστέλλομε γραπτώς και τις απόψεις μας, ως οργανωμένα σύνολα του χωριού μας, σχετικά με το πιο πάνω θέμα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που πήραμε, έχει καεί πέραν του 50% του ελαιώνα, συμπεριλαμβανομένων 200-300 πολυαίωνων ελαιόδεντρων (800 ετών,) μεταξύ των οποίων και το δεύτερο μεγαλύτερο σε διάμετρο κορμού (16.10 μ) δέντρο στην Κύπρο.
Παρά την μεγάλη ζημιά που έγινε, εμείς είμαστε σίγουροι, πως με την δέουσα φροντίδα και αγάπη, ο ελαιώνας θα αποκατασταθεί, αν και τα πολυαίωνα δέντρα δεν μπορούν να επαναφερθούν στην προτέραν κατάστασή τους. Χρειάζεται φυσικά να επιδειχθεί το ίδιον και ανάλογο ενδιαφέρον και από την άλλη πλευρά .
Εισηγούμαστε,
α) τον καθορισμό μιας επιτόπιας συνάντησης μεταξύ μας και του αντίστοιχου τ/κ μέλους της ΔΕΠ και του τ/κ κοινοτάρχη του χωριού μας, για να διαπιστώσουμε το μέγεθος της καταστροφής, για να δούμε πως προχωρούμε.
β) για την ορθή επίλυση του προβλήματος , όπως την αντιλαμβανόμαστε, δεν θα πρέπει να προχωρήσουν/με σε άμεση νέα δενδροφύτευση, για τους πιο κάτω λόγους. Είναι επιθυμία μας και πιστεύω, αν το αντιληφθούν ορθά, θα είναι και της άλλης πλευράς, να δοθεί κάποιο χρονικό διάστημα ούτως ώστε, όσων από τις ελιές δεν κάηκαν οι ρίζες να ξαναβλαστήσουν και να μπολιαστούν.
Επίσης θα θέλαμε να πάρουμε κλάδους από τις ελιές της Δεματόνας να τους μεταφέρουμε στις ελεύθερες περιοχές στο Τμήμα Γεωργίας, για να γίνει η διαδικασία ρίζωσης τους, για να φυτευτούν αργότερα. Είναι προφανές πως και τα δύο αυτά μέτρα θα βοηθήσουν στην διατήρηση της υπάρχουσας ποικιλίας των ελαιοδέντρων.
Τα νέα ελαιόδεντρα θα πρέπει να φυτευτούν με τον ίδιο τρόπο, σε σειρές, όπως ήταν και προηγουμένως για να διατηρηθεί η τάξις και να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του ελαιώνα. Άλλωστε μέσα στον ελαιώνα υπάρχει και το τοπωνύμιο «Όρτινοι» (Ordinus – Ordini), λατινική λέξη που σημαίνει σειρά. Ειρήσθω εν παρόδω, τα πρώτα δέντρα στην περιοχή φυτεύτηκαν κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας στην Κύπρο.
γ) Τα μισοκαμένα ελαιόδενδρα θα πρέπει να περιποιηθούν, κλαδευτούν και συνεχίσουν να ποτίζονται.
δ) Τους υποδείξαμε, πως θα πρέπει να αποταθούν στο Γραφείο της ΕΕ στην κατεχόμενη Λευκωσία για οικονομική βοήθεια προς αποκατάσταση και συνεχή προστασία του ελαιώνα. Όταν αποταθήκαμε εμείς για βοήθεια στην δική μας πλευρά, μας δόθηκε η εντύπωση πως θα ήταν καλύτερα να δοθεί η βοήθεια μέσω των κατεχομένων.
Η οικονομική βοήθεια θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί τουλάχιστον για τους πιο κάτω λόγους:
1. Δενδροφύτευση,
2. Δημιουργία αντιπυρικής ζώνης γύρω από τον ελαιώνα,
3. Αντικατάσταση του συστήματος άρδευσης με μεταλλικές σωλήνες ή με πλαστικές υπόγειες σωλήνες που θα τοποθετηθούν σε βάθος 40 εκ, τουλάχιστον για να μην καταστρέφονται κατά την καλλιέργεια του εδάφους από τα υνιά.
4. Συνεχή περιποίηση του ελαιώνα προς διατήρησή του.
ε) Όπου και όταν είναι δυνατόν, είμαστε πρόθυμοι να βοηθούμεν στην αποκατάσταση του ελαιώνα για το καλό του περιβάλλοντος/ελαιώνα , αλλά και για το καλό των δύο κοινοτήτων.
Αναμένουμε τις δικές σας απόψεις και ενέργειες.

Αντώνης Σ. Ζαμπάς
Πρόεδρος του ΚΣ Καπουτίου
Εκ μέρους όλων των οργανωμένων συνόλων του χωριού μας.

http://www.cheapcamsexlive.com